عیوب انکساری چشم
نزدیکبینی (میوپی)
نزدیکبینی زمانی ایجاد میشود که کره چشم حالت بیضوی پیدا میکند و نور به جای اینکه روی شبکیه متمرکز شود، جلوتر از آن متمرکز میشود. نزدیکبینی میتواند به علت انحنای بیش از حد قرنیه یا عدسی چشم یا افزایش طول چشم یا ترکیبی از این عوامل ایجاد شود. افراد نزدیکبین اجسام دور را تار میبینند.
دوربینی (هایپروپی)
در دوربینی، نور پشت شبکیه متمرکز میشود. کره چشم افراد دوربین معمولاً کوچکتر از حالت معمول است. این افراد در دیدن اجسام نزدیک و دور دچار مشکل هستند که مشکل در دید نزدیک بیشتر است.
آستیگماتیسم
آستیگماتیسم به علت شکل نامنظم قرنیه یا عدسی ایجاد میشود که در نتیجه آن نور در یک نقطه متمرکز نمیشود، بلکه چندین نقطه تمرکز نور ایجاد میشود. این حالت برحسب مکان تمرکز نور باعث تاری دید نزدیک، دور یا هر دو میشود..
جراحیهای اصلاح عیوب انکساری
جراحیهای اصلاح عیوب انکساری چشم برای تغییر شکل قرنیه و در نتیجه اصلاح مسیر شکست نور در چشم و بدست آمدن دید واضح است.
روشهای مختلفی برای اصلاح عیوب انکساری چشم وجود دارد که اکثراً با لیزر انجام میشود. در این روشها، جراح با کم کردن انحنای قرنیه (اصلاح نزدیکبینی)، شیبدار کردن انحنای قرنیه (اصلاح دوربینی) و صاف کردن بینظمیهای قرنیه (اصلاح آستیگماتیسم)، مشکل مربوطه را برطرف میکند. این کار با حذف مقادیر میکروسکوپی از قرنیه به کمک لیزر انجام میشود.
اکثر روشهای جراحی سریع هستند و معمولاً حدود 10 دقیقه برای هر چشم طول میکشند. قبل از جراحی قطرههای بیحس کننده در چشم ریخته میشود بنابراین هیچ دردی حین جراحی حس نخواهد شد.
لیزیک
در جراحی لیزیک، ابتدا جراح با استفاده از یک ابزار جراحی به نام میکروکراتوم، یک لایه دایرهای بسیار نازک (فلپ) از قرنیه جدا میکند و آن را برای دسترسی به استرومای قرنیه کنار میزند. سپس توسط لیزر اگزایمر، مقادیر میکروسکوپی از بافت قرنیه برای تغییر شکل آن براساس مشکل موجود، برداشته میشود.
لایه فلپ برداشته شده بعد از ایجاد تغییرات لازم در قرنیه، مجدداً در جای خود قرار داده میشود. این لایه مثل یک پانسمان طبیعی عمل میکند و باعث میشود چشم به سرعت بهبود یابد. دوره بهبودی لیزیک سریع و مدت زمان ناراحتی بعد از جراحی کوتاه است.
فمتولیزیک
این روش مشابه لیزیک است فقط با این تفاوت که برای برش لایه فلپ، از تیغه مکانیکی استفاده نمیشود بلکه برش با نوع خاصی لیزر به نام لیزر فمتوسکند انجام میشود. تمام مراحل جراحی فمتولیزیک بدون نیاز به برش مکانیکی صورت میگیرد و جراح را قادر میسازد براساس ویژگیهای منحصربهفرد هر بیمار، فرآیند جراحی را انجام دهد.
این روش دوره بهبودی کوتاهتری نسبت به سایر روشها دارد و فرد معمولاً بعد از چند ساعت میتواند واضح ببیند.
پی آر کی (PRK)
در PRK به جای ایجاد یک لایه فلپ قرنیه، جراح به طور کامل لایه خارجی بسیار نازک قرنیه (اپیتلیوم) را با روش مکانیکی برمیدارد. سپس انحنای استرومای قرنیه با استفاده از لیزر اگزایمر تغییر داده میشود. لایه اپیتلیال جدید طی 5 روز ترمیم میشود. با توجه به زمان لازم برای ایجاد لایه اپیتلیال جدید، دوره بهبودی برای PRK بیشتر از روشهای لیزیک و فمتولیزیک است. ولی در عوض در این روش و روش لازک، قرنیه هیچگونه برشی برنداشته است. به این ترتیب ضعفی در قرنیه به وجود نیامده است.
لازک
لازک ترکیبی از دو جراحی لیزیک و PRK است. همانند PRK، اپیتلیوم قرنیه از لایه استرومای زیرین جدا میشود. این کار با استفاده از محلول الکلی انجام میشود اما به جای اینکه لایه اپیتلیال به طور کامل برداشته شود، فقط به کنار لغزانده میشود. سپس لیزر اگزایمر برای تغییر شکل استرومای قرنیه و اصلاح دید استفاده میشود. بعد از اتمام فرآیند درمان با لیزر، لایه فلپ اپیتلیال به جای خود برگردانده میشود. لنزهای تماسی خاصی به عنوان پانسمان روی چشم قرار داده میشوند.
بعد از جراحی ناراحتی و درد چشم تا چند روز طبیعی است. دوره بهبودی لازک طولانیتر از روشهای دیگر است اما احتمال بروز عوارضی مثل خشکی چشم کمتر است.
منابع:
-
http://www.allaboutvision.com/faq/lasik_prk.htm
-
http://www.allaboutvision.com/visionsurgery/lasek.htm
-
http://www.laservisioon.ee/en/femtolasik-procedure/
-
http://www.medifocus.be/en/treatment/comparing-laser-treatment-techniques/
-
http://www.allaboutvision.com/conditions/myopia.htm
-
http://www.allaboutvision.com/conditions/hyperopia.htm
-
http://www.allaboutvision.com/conditions/astigmatism.htm
ارسال نظر