بیمارانی که دچار بیماری دیابت میشوند میبایست زیر نظر پزشک غدد ، متخصص تغذیه و بخصوص چشم پزشک به صورت دوره ای معاینه شوند. آنها باید در گروهها و انجمنهای مختلفی شرکت داشته و اطلاعات خود را بهطور منظم در کنار معاینههای دورهای ارتفا دهند.
دیابت یا بیماری قند (یا Diabetes Mellitus),یک اختلال سوخت و سازی (متابولیک) در بدن است. در این بیماری توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین میرود یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمیتواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد. نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط سازوکارهای مختلف است. دیابت دو نوع اصلی دارد. در دیابت نوع یک، تخریب سلولهای بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین میشود و در نوع دو، مقاومت پیش رونده بدن به انسولین وجود دارد که در نهایت ممکن است به تخریب سلولهای بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین منجر شود. در دیابت نوع دو مشخص است که عوامل ژنتیکی، چاقی و کمتحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارند.
در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش مییابد از اینرو میزان قند خون افزایش یافته که بهآن هایپرگلیسمی میگویند. وقتی این افزایش قند در دراز مدت در بدن وجود داشته باشد، سبب تخریب رگهای بسیار ریز در بدن میشود که میتواند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کند. همچنین دیابت با افزایش ریسک بیماریهای قلبی عروقی ارتباط مستقیمی دارد؛ لذا غربالگری و تشخیص زودرس این بیماری در افراد با ریسک بالا میتواند در پیشگیری از این عوارض مؤثر باشد. تشخیص و همچنین غربالگری دیابت با انجام آزمایش قند خون میسر است.
در سالهای اول و دوم دیابت، عوارض چشمی در حد میکروسکوپی و جزیی است و ما انتظار مشاهده آثار شدید را نداریم اما با گذشت 5 تا 10 سال این عوارض قابل مشاهده بوده و باید به موقع اقدامات مربوط به پیشگیری و درمان انجام شود. عوارض شدید بیشتر در افرادی است که سالها از دیابت آنها میگذرد و به موقع معاینههای دورهای را انجام ندادهاند. در مطالعات اپیدمیولوژی یا «همهگیر شناسی» ثابت شده هر چقدر فرد بهتر بتواند قند خون، چربی خون، فشارخون و هموگلوبین A1C یا «شاخص متوسط میزان قند در سه ماه گذشته» را به دقت اندازهگیری کنند به همان نسبت از عوارض عروق کوچک و در نتیجه ورم ناحیه لکه زرد نیز پیشگیری کردهاند.
در افراد نوع دوم اختلالات کمتری مشاهده میشود و در بیماران نوع اول اختلالها بیشتری است. در گروه اول رژیم گرفتن و کاهش وزن بسیار اهمیت دارد و با کاهش چربی مشکلات آنها برطرف میشود. بیماران دیابتی نوع2 به محض مشاهده نشانههای بیماری باید به چشمپزشک مراجعه کنند تا به صورت دقیق معاینه شوند. در بعضی بیماران، دیابت به شکل پنهان وجود دارد و افراد از ابتلا به آن بیاطلاع هستند. چشم پزشک پس از معاینه دقیق ته چشم بیمار تصمیمگیریهای لازم را انجام میدهد و قرار معاینههای بعدی را می گذارد. بهطور کلی بیماران دیابتی باید مرتب تحت نظر باشند و به توصیهها عمل کنند.
جالب اینکه بعضی بیماران بعد از مراجعه به چشم پزشک از دیابتی بودن خود مطلع میشوند. این همان دیابت پنهان است که بعد از مشاهده خونریزی در ته چشم و شکلگیری رگهای اضافی تشخیص داده میشود.
بادرود من از سال 1368 به خدمت جناب دکتر حسینی تهرانی رسیده وهمان سال باتشخیص ونظر اشان چشم چپم ودرسال 1370چشم دیگرم را که اب مروارید داشت ویابه عیارتی عدسی ان کدر شده بود عمل کردم ولنز گذاشتم خوشبختانه تا بحال باینکه دیابت هم داشتم زیر نظر ایشان مشگلی هم ندارم درضمن خانوده من خانمم دختران وپسرم هم زیر نظر ایشان از نظر چشم پزشگی هستند برای اگاهی عزیزان مراجعه کننده به ایشان باید بگویم دکتر حسینی تهرانی دکتریست بتمام معنا انسان وشرافتمند در زمانه ایکه ادمیت وشرافت در نایاب است وایشان مصداق ضرب المثل قدیمیست که ملا شدن چه اسان ادم شدن چه مشگل من وخانوده ام ارزوی طول عمر وسلامتی برای این خدمتگزار مردم راازخداوند لایزال داریم